Analiza efektów globalnych kryzysów finansowych na gospodarkę światową.
Fermentacja alkoholowa jest beztlenowym procesem konwersji materii, który zezwala drożdżom (Saccharomyces cerevissiae) spożyć cukry z soku z winogron, by oswobodzić dwutlenek węgla oraz alkohol etylowy, który pozostaje w końcowym roztworze wina. Stężenie alkoholu etylowego różni się w zależności od typu winogrona i warunków. Na przykład w winach stołowych jest pomiędzy 7 a 14 procent, w winach musujących, 11 a 13 procent, w sherry między 16 a 18 procent. Najczęstszym metodą w celu uzgodnienia zawartości alkoholu w winie jest zmierzenie jego gorączki buchania – dowiedz się więcej na stronie wina. Wina posiadają dodatkowo niewielkie ilości innych alkoholi, takich jak alkohol metylowy. Nie są one prostolinijnym wynikiem fermentacji, jednakowoż hydrolizy pektyn (odkrywających się w skórce winogrona) za wsparciem działania enzymów. Albowiem pektyna znajduje się znacznie bardziej w skórce aniżeli w soku, białe wina obejmują niemało mniej alkoholu metylowego niż wina czerwone. W niektórych przypadkach się podgrzewa sok, by usunąć tą zawartość metylową, chociaż w takiej ilości nie jest ona złośliwa dla organizmu.
2. Kontynuuj
3. Tutoriale
4. Znajdź tutaj
5. Więcej informacji